Waarom we “Veilig Samen Leven” zijn begonnen: Onze WHY

Waarom Organiseren We de Expositie “Veilig Samen Leven”?

In een tijd waarin dakloosheid en maatschappelijke onveiligheid toenemen, zet de expositie “Veilig Samen Leven” zich in voor het geven van een stem aan hen die vaak onzichtbaar zijn. Stichting Ideefix en haar partners (Reclassering Nederland, Stichting Exodus Nederland, en Leger des Heils (reclassering)) willen met deze expositie de verhalen en ervaringen van kwetsbare groepen – zoals dak- en thuislozen en ex-gedetineerden – zichtbaar maken. Ons doel is om een breed publiek én veiligheidsorganisaties te betrekken en bewust te maken van de urgente uitdagingen die deze groepen dagelijks ervaren.

Waarom deze expositie juist nu nodig is

Met meer dan 30.000 daklozen in Nederland, waarvan het aantal vrouwen in de laatste jaren is toegenomen, worden steeds meer mensen geconfronteerd met onveiligheid, uitsluiting en gebrek aan basisvoorzieningen. Dakloosheid is niet alleen een sociaal probleem, maar vraagt ook om aandacht vanuit veiligheids- en maatschappelijke organisaties die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van innovatieve en mensgerichte oplossingen. Door de samenwerking met organisaties zoals Stichting Exodus en Reclassering Nederland, die vorig jaar hun 200-jarig bestaan vieren, willen we ook een eerbetoon brengen aan hun voortdurende inzet voor re-integratie. Echter, ondanks hun inspanningen, blijft de overgang van detentie naar het reguliere leven een complex proces dat voortdurende verbetering en nieuwe inzichten vereist. Daarnaast zijn er andere uitdagingen die groeiende zijn en complexer worden naarmate de tijd verstrijkt. De wachtlijst van de GGZ en de onveiligheid die dit met zich meebrengt, de verharding van criminaliteit tot aan de groeiende polarisatie in Nederland. Genoeg reden om stil te staan bij deze relevante thema’s en het van een ander perspectief – oplossingsgericht – te gaan bekijken.

Een platform voor verandering en dialoog

De expositie “Veilig Samen Leven” creëert een platform waar bezoekers in dialoog kunnen gaan met ervaringsdeskundigen en direct kunnen reflecteren op hun eigen rol in de samenleving. Kunstwerken zoals Petra Mwaro-Jansen’s aangrijpende serie “Ver van Huis” maken de onzichtbare realiteit van dakloze vrouwen tastbaar en bieden een indringend perspectief op hun worstelingen. Petra’s werk toont de dagelijkse strijd van vrouwen die zich onzichtbaar maken om te overleven, terwijl de samenleving hen slechts fragmentarisch en oppervlakkig waarneemt. Door deze werken willen we zowel het grote publiek als organisaties inspireren om gezamenlijk te werken aan inclusieve oplossingen.

Met een breed scala aan activiteiten – van workshops en paneldiscussies tot lezingen en persoonlijke ontmoetingen met kunstenaars – biedt de expositie een unieke kans om vanuit verschillende perspectieven naar veiligheid te kijken. Bezoekers worden uitgenodigd om voorbij hun vooroordelen te kijken, verbinding te zoeken en te ontdekken hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een veiligere en inclusievere maatschappij.

Wil je meer leren over deze thema’s en ontdekken hoe je kunt bijdragen aan positieve verandering? Bezoek de expositie Veilig Samen Leven in Den Haag, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam en duik in de wereld van deze krachtige verhalen. Samen kunnen we een verschil maken!

 

Deel dit artikel

Andere berichten