“We hebben veel meer gemeen dan we denken. Ik hoop dat iedereen die mijn werk ziet, denkt: laten we gaan voor een wereld van verbinding, niet van geweld” – Daisy Ranoe
Voor kunstenaar Daisy Ranoe is de vraag “Ben ik hier nog steeds veilig als gekleurde Nederlander?” is er een die blijft hangen in het dagelijks leven. Het is een vraag die haar krachtige installatie Turning Tables op gang bracht, die nu te zien is in de tentoonstelling Veilig Samen Leven in de Grote Kerk in Den Haag.
Haar werk nodigt bezoekers uit om na te denken over een cruciaal kruispunt in onze samenleving: laten we racisme en polarisatie ons in verdeeldheid drijven, of kiezen we voor verbinding en begrip?
Persoonlijke ervaringen die een gedeelde realiteit weerspiegelen
Daisy’s werk vertelt persoonlijke verhalen over polariserende interacties die vaak universeel relevant zijn:
“Ik ben Nederlands, maar heel vaak word ik niet zo gezien. En dat lijkt te maken te hebben met mijn kleur. Ik weet het niet, ik ben gewoon lichtbruin. Maar die kleur is genoeg reden om mijn hele leven dingen te horen als: ‘Maar waar kom je nou echt vandaan? Of spreek je goed Nederlands? Of om dingen te horen als: hé aapje’ Daar word ik gek van”
Deze ervaringen zijn niet alleen van Daisy. Door gesprekken met andere biculturele Nederlanders over gedeelde ervaringen, realiseerde ze zich hoe diepgeworteld deze vooroordelen zijn.
“Ik vroeg ze: Welke vooroordelen kom je tegen? Voel je je hier veilig? Wat zijn volgens jou de gevolgen van deze opmerkingen? Van racisme en discriminatie? En iedereen met wie ik hierover sprak, gaf geweld en conflict aan als een realistisch scenario. En dat heb ik in mijn werk verwerkt.”
Deze pijnlijke realiteit staat centraal in Turning Tables, waar bezoekers twee mogelijke paden bewandelen, een van toenemende verdeeldheid en een van eenheid.
Verdeeldheid of verbinding? – Een alternatieve wereld
Turning Tables confronteert bezoekers niet alleen met de gevolgen van racisme, het daagt hen ook uit om een keuze te maken.
De route door Daisy’s installatie staat vol met opvallende uitspraken, die bezoekers dwingen om na te denken over hun eigen vooroordelen, privileges en de impact van hun woorden en daden. Het toont ook een alternatieve wereld, vol met respectvolle, proactieve opmerkingen.
“Ik wil een alternatief creëren. Want afgezien van de vooroordelen en de dingen die ik heb gehoord van mensen met wie ik sprak, zei iedereen: laten we elkaar ontmoeten, laten we vrienden zijn. We hebben veel meer gemeen dan we denken.”
Daisy’s boodschap is duidelijk: we lijken meer op elkaar dan we denken. We kunnen ons door vooroordelen laten verdelen, of we kunnen ervoor kiezen om elkaar te ontmoeten, te praten en samen een betere toekomst op te bouwen. Draag jij bij aan een wereld vol conflicten, angst en uitsluiting? Of kies je voor begrip, dialoog en gemeenschap?
Daisy’s werk is een uitnodiging om te luisteren, te reflecteren en te handelen, stap in het gesprek en bezoek Veilig Samen Leven!
📅 Te zien tijdens Veilig Samen Leven van 12 feb – 9 mei 2025 in Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam.
🎟️ Mis het niet – Koop nu je tickets!