
Akarlo Soleane
Beeldhouwer / beeldende kunstenaar
Arkarlo Soleana (40) uit Rotterdam, geboren op Curaçao, verloor zijn vertrouwen in mensen na een schietincident. De dood van zijn vader tijdens detentie inspireerde hem om de criminaliteit achter zich te laten. Met zijn kunst wil hij jongeren waarschuwen voor de risico’s van snel geld verdienen.
Generaties van geweld
- Thema:
- Opgroeien in de georganiseerde misdaad.
- Centrale vraag:
- Hoe creëer je veiligheid als je niet weet wat veiligheid is?
In Generaties van Geweld neemt Akarlo Soleane je mee in een indrukwekkende installatie: een trap waarop elke trede cruciale momenten uit het leven van iemand in de georganiseerde misdaad onthult, vastgelegd in indringende foto’s en teksten. Terwijl bezoekers omhoog klimmen, worden ze geconfronteerd met de impact van geweld en de vraag hoe je ontsnapt aan een verleden waarin veiligheid nooit vanzelfsprekend was.

Daisy Ranoe
Creative director
Daisy Ranoe is kunstenaar en creative director die zich richt op het belichten van moderne misstanden, zoals hedendaagse slavernij. In haar werk voor Veilig Samen Leven wil ze de ervaring van het leven met twee culturen onder de aandacht brengen en de gevaren van huidige polarisatie benadrukken.
Turning Tables
- Thema:
- De gevolgen van racistische polarisatie.
- Centrale vraag:
- Ben ik hier als Nederlander van kleur nog veilig?
In Turning Tables laat Daisy Ranoe zien hoe onze samenleving op een kruispunt staat, met twee mogelijke toekomsten: een wereld van verval en conflict door polarisatie, of een toekomst van verbinding en wederzijds begrip. Via twee routes langs pakkende uitspraken worden bezoekers uitgedaagd om na te denken over de impact van hun keuzes en welke wereld zij willen creëren.

Petra Mwaro
Fotograaf
Petra Mwaro (58) vertelt visuele verhalen door middel van fotografie. Na 30 jaar in marketing vond ze haar passie in het vastleggen van onzichtbare verhalen. Voor Veilig Samen Leven daagt ze het beeld van dak- en thuisloosheid uit en benadrukt ze dat iedereen betrokken kan zijn.
Onzichtbaar bestaan
- Thema:
- De kwetsbaarheid van dakloze vrouwen voor geweld, seksuele uitbuiting, en slechte gezondheid door het gebrek aan veilige slaapplaatsen en toegang tot voorzieningen.
- Centrale vraag:
- Waarom zijn dakloze vrouwen onzichtbaar, terwijl ze wel bestaan?
Onzichtbaar Bestaan van Petra Mwaro-Jansen onthult de verborgen wereld van dakloze vrouwen via een confronterende fotoserie. Krachtige, kleurrijke portretten staan in contrast met een reeks zwart-witbeelden die hun leven op straat vastleggen, waarbij schaduwen en reflecties hun (on)zichtbaarheid symboliseren en oproepen tot erkenning en veilige plekken voor deze vergeten groep.
veilig.
samen.
leven.
Een ervaring die je niet wilt missen.
Meer dan kunst, dit is een ontmoeting met het onbekende.

Di Angelo Dos Santos Soares
Artiest
Di Angelo (25) heeft Kaapverdische roots en voelt zich verbonden met Rotterdam. Opgegroeid in achterstandswijken, op straat gezet na afloop van jeugdzorg op zijn 18de, vindt hij zijn stem in muziek en rap. Na een afwijzing van de Herman Brood-academie blijft hij creatief. Zijn raplyrics zijn een krachtige uitlaatklep voor zijn verleden.
Heeft u nog laatste woorden?
- Thema:
- De valkuilen van protocollen: systeemfouten door gebrek aan aandacht voor persoonlijke omstandigheden.
- Centrale vraag:
- Leveren veiligheidsprotocollen en strafrechtprocedures altijd de beste oplossing op? En hoe groot is de invloed van mijn "laatste woorden" op beslissingen die strikt volgens het protocol worden genomen?
Heeft u nog laatste woorden? van Di Angelo Dos Santos Soares confronteert het publiek met de onverbiddelijkheid van protocollen via een krachtig muzieknummer en indringende beelden. Zijn persoonlijke ervaringen met systeemfouten roepen de vraag op in hoeverre regels recht kunnen doen aan menselijke complexiteit en nodigen uit tot een dialoog over systemen die zowel veiligheid als menselijkheid omarmen.

Marco Bakker
Fotograaf
Marco Bakker (1959) is een ervaren fotograaf wiens passie voor fotografie begon op twaalfjarige leeftijd. Al meer dan veertig jaar legt hij de diversiteit van menselijke ervaringen vast. 15 jaar na het doorvoeren van een workshop met dak- en thuislozen, zoekt hij deze mensen opnieuw op om hun levensverhalen vast te leggen.
Over Leven
- Thema:
- Kunst als middel voor veiligheid en herstel.
- Centrale vraag:
- Kan kunst bijdragen aan veiligheid?
Over Leven van Marco Bakker verkent de transformerende kracht van kunst door terug te keren naar een groep dakloze dichters die hij veertien jaar geleden fotografeerde. Dit project toont hoe poëzie en creativiteit hen hielpen te overleven, en benadrukt de rol van kunst in het herstellen van waardigheid en het bieden van een veilige ruimte voor kwetsbare mensen.
veilig.
samen.
leven.
Laat je meevoeren
door visuele meesterwerken en interactieve installaties die je gedachten uitdagen.

Ky-Mani Westfa
Tekenaar
Ky-Mani (26 ) geboren en getogen in Rotterdam, herontdekte zijn passie voor tekenen na een moeilijke tienertijd en detentie. Vanuit de gevangenis solliciteerde hij bij Veilig Samen Leven om zijn kunstreis te beginnen. Met VSL wil hij zijn vaardigheden als tattoo-artiest en kunstenaar verder ontwikkelen, en zijn verleden omzetten in inspiratie voor anderen.
Een Potlood als Wapen
- Thema:
- Talentontwikkeling en kwetsbare jongeren
- Centrale vraag:
- Kan het ontdekken van jouw talent bijdragen aan een veiligere samenleving?
Een Potlood als Wapen van Ky-Mani Westfa is een dynamische comic-ervaring waarin creativiteit symbool staat voor kracht en bescherming. Via een serie levendige A2-canvassen toont hij hoe het ontdekken en ontwikkelen van talent niet alleen persoonlijke groei bevordert, maar ook bijdraagt aan een veiligere en veerkrachtigere samenleving.

Greetje Kruidhof
Schrijfster
Greetje Kruidhof, geboren in Papua en verhuisd naar Nederland, onderzoekt in haar poëzie en verhalen de kwetsbaarheid van mentale gezondheid en zorginstanties. Bij Veilig Samen Leven vertaalt ze deze kunst naar een installatie en wil ze kritische vragen over de zorg aanwakkeren om verbeteringen te stimuleren.
Hoe overleef ik de wachtlijst in de GGZ?
- Thema:
- Wachten op zorg verergert psychische problematiek.
- Centrale vraag:
- Hoe kunnen we mensen die wachten op geestelijke gezondheidszorg meer veiligheid en ondersteuning bieden?
Hoe overleef ik de wachtlijst in de GGZ? van Greetje Kruidhof onthult de schrijnende realiteit van wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Via een bedbank, video’s en een indringend telefoongesprek laat de installatie de machteloosheid en urgentie van het probleem voelen, terwijl het oproept tot actie om de ondersteuning en veiligheid van wachtenden te verbeteren.

Gert Willem Haasnoot
Beeldende kunstenaar / videograaf
Gert Willem Haasnoot heeft een achtergrond in het overwinnen van een burn-out en jarenlange ervaring in de samenwerking met dak- en thuislozen. Met zijn kunst wil hij tijdens de expositie bewustwording creëren voor de uitdagingen van deze groepen en de maatschappij een spiegel voorhouden.
Succesvol Dakloos in 6 Lessen
- Thema:
- Overleven op straat.
- Centrale vraag:
- Hoe creëren daklozen een veilig bestaan op straat?
Succesvol Dakloos in 6 Lessen van Gert Willem Haasnoot is een confronterende installatie die de misvattingen rond dakloosheid blootlegt. In een ogenschijnlijk gewone woonkamer speelt een ironische cursusvideo, waarin overleven op straat wordt gepresenteerd als een maakbare vaardigheid, waardoor het werk de harde realiteit en maatschappelijke vooroordelen op scherpe wijze aan de kaak stelt.

Garwin Gaari
Schilder
Garwin Gaari (1986), geboren in Curaçao, heeft een unieke kunststijl ontwikkeld in zijn zoektocht naar identiteit. Zijn werken zijn abstract en spiegelen zijn levensreis weer. Garwin wil anderen inspireren door zijn creativiteit en het proces achter zijn kunst te delen.
Herinneringen van een Gezin
- Thema:
- Psychologisch veilig opgroeien.
- Centrale vraag:
- Wat heeft een kind, naast basisbehoeften, nodig om in volledige veiligheid op te groeien en zijn potentieel te bereiken?
Herinneringen van een Gezin van Garwin Gaari is een intieme installatie die de impact van emotionele afstand binnen een familie onderzoekt. Door middel van foto’s, schilderijen en audio-opnames van eerlijke, rauwe gesprekken onthult hij de stille gevolgen van een gebrek aan openheid en psychologische veiligheid, en nodigt hij uit tot reflectie op familiebanden en onuitgesproken emoties.

Eric Quakkelsteijn
Beeldhouwer / beeldende kunstenaar & Schilder
Eric Quakkelsteijn (53) heeft een tumultueuze reis achter de rug, inclusief 16 jaar detentie. Tijdens detentie ontdekte hij zijn passie voor kunst, waarbij hij kunst maakte met wat hij had: citroenen, spinazie en aarde. In deze tentoonstelling verbeeldt hij het overleven en loslaten in extreme omstandigheden en creëert hij bewustwording over de strafrechtketen.
Onbreekbaar Kop-Stuk
- Thema:
- Persoonlijke groei binnen detentie.
- Centrale vraag:
- Hoe overleef je een lange detentie en kun je tegelijkertijd als mens blijven groeien?
Onbreekbaar Kop-Stuk van Eric Quakkelsteijn onthult de harde realiteit van langdurige detentie en de veerkracht van de menselijke geest. Via een installatie van kubussen en een interactieve Survival Guide voor Langgestraften krijgen bezoekers inzicht in isolatie, overlevingsstrategieën en de mogelijkheid tot groei binnen een systeem dat breekt en begrenst.