Het Leger des Heils Reclassering: Hoop en herstel bij Veilig Samen Leven

Dag in, dag uit zet het Leger des Heils Reclassering zich in voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Mensen die vaak veroordeeld worden op hun verleden, maar die met de juiste ondersteuning een nieuw perspectief op de toekomst kunnen vinden. Tijdens de expositie Veilig Samen Leven is hun missie om hoop en herstel te brengen voelbaar in elk kunstwerk, verhaal en ontmoeting.


Een missie voor de meest kwetsbaren

Reclassering draait niet alleen om toezicht en regels, maar vooral om mensen. Mensen die vaak een heftig leven achter de rug hebben – met dakloosheid, werkloosheid, verslavingen en gebroken netwerken. “Met de juiste begeleiding kunnen zij een nieuw pad inslaan, een pad dat leidt naar een zinvol leven in de samenleving,” zegt Hans Dingemanse, directeur van Leger des Heils Reclassering.

Het Leger des Heils helpt deze mensen hun verhaal opnieuw te schrijven. Door begeleiding, gedragstrainingen en werkstraffen leren ze nieuwe vaardigheden die hen dichter bij herstel en maatschappelijke participatie brengen. Dit werk is niet eenvoudig, maar het is essentieel voor het bouwen van een inclusieve en veilige samenleving.


Waarom deelnemen aan Veilig Samen Leven?

Als partner van Veilig Samen Leven neemt het Leger des Heils Reclassering een actieve rol in de organisatie van de expositie. Ze willen niet alleen hun missie delen, maar ook zelf leren. De expositie biedt een platform om samen te reflecteren op thema’s als inclusie, herstel en maatschappelijke veiligheid.

“Onze deelname gaat over meer dan zichtbaar maken wat we doen,” legt Dingemanse uit. “Het is een kans om nieuwe strategieën te ontdekken, geïnspireerd te raken door kunst en verhalen, en onze samenwerking met andere organisaties te versterken.”

Tijdens de expositie komen mensen die het Leger des Heils Reclassering ondersteunt, zelf aan het woord. Ex-gedetineerden, daklozen en anderen die vaak langs de zijlijn van de samenleving staan, delen hun verhaal via kunst. Het zijn hun ervaringen, uitdagingen en overwinningen die bezoekers raken en aanzetten tot reflectie.


Verhalen van hoop en herstel

Een van de kernboodschappen van het Leger des Heils tijdens de expositie is dat iedereen het waard is om gehoord te worden. De kunstwerken en verhalen laten zien dat achter elke misstap of moeilijke situatie een mens schuilt die kan groeien, veranderen en opnieuw beginnen.

“De levens van de mensen die wij begeleiden zijn een spiegel voor ons allemaal,” zegt Dingemanse. “Ze tonen de kracht van veerkracht en de noodzaak van ondersteuning. Kunst biedt hen een stem – een manier om hun verhaal te delen en anderen te inspireren. Het is een spiegel waardoor je ervaart: dit had ook over mij kunnen gaan”.


Een unieke ervaring voor professionals en publiek

Professionals uit de veiligheidssector, zorg en maatschappelijke organisaties kunnen tijdens Veilig Samen Leven waardevolle inzichten opdoen voor hun werk. Ze leren hoe ze nog beter kunnen bijdragen aan het herstel van kwetsbare groepen.

Voor het brede publiek biedt de expositie een kans om verder te kijken dan stigma’s. Elk kunstwerk en elk verhaal nodigt uit tot begrip en dialoog. Het is een herinnering dat we allemaal kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving.


Doe mee en bouw aan een inclusieve toekomst

Het Leger des Heils Reclassering nodigt iedereen uit om de expositie te bezoeken. “We kunnen zoveel leren van de mensen die wij begeleiden,” zegt Dingemanse. “Door te luisteren naar hun verhalen en te zien wat ze hebben gecreëerd, bouwen we samen aan een inclusieve en veilige toekomst.”

📅 Veilig Samen Leven is te zien vanaf 12 februari 2025 in de Grote Kerk, Den Haag.
Leer meer over de expositie en ontdek hoe je geïnspireerd kunt raken door verhalen van hoop en herstel.

Samen maken we het verschil. Voor een veiliger Nederland, en voor een betere toekomst.

Deel dit artikel

Andere berichten